{month}
{day}

Történelmi siker a látássérültek világjátékán!

IBSA Világjátékok Birmingham: Szövetségünk két válogatott sakkozója, Vilics Hanna és Zámbó Zoltán megszerezték a látássérültek sakk világjátékai történetének Magyarország első érmeit. Mindjárt hármat, köztük a legfényesebbet is!

Augusztus 20. és 27. között került megrendezésre az IBSA Világjátékok Birminghamben. Magyarország judoban és sakk sportágban képviseltette magát. A Világjátékok sakk versenyében a FODISZ Versenyport Szövetsége két válogatott sportolója, Vilics Hanna és Zámbó Zoltán ült asztalhoz. A hét fordulós svájci rendszerű tornán tíz nemzet sakkozói mérkőztek meg egymással.

Vilics Hanna teljesítménye kiemelkedő volt. Harcias mentalitással, ifjúsági korú játékosként, nagy előnnyel szerezte meg a női bajnoki címet, és nyert aranyérmet. A kiváló teljesítménnyel a nyílt versenyben is hatodik helyen végzett. Zámbó Zoltán jó kezdést követően hullámvölgybe került, de a verseny végére sikerült újra visszatérni, ami bronzérmes helyezést jelentett a nyílt versenyen. Versenyzőink együttes, kiváló teljesítménye csapatban az első helyezést jelentette Magyarország számára. A nagyon jó körülmények között megrendezett tornát nehezítette a váratlanul több mint két napos repülőút és az úti csomagok, közöttük az egyik verseny sakktábla elvesztése. Versenyzőink azonban ennek ellenére nagyon szépen és sikeresen helyt álltak. Valójában történelmet írtak azzal, hogy megszerezték a látássérültek sakk világjátékai történetében Magyarország első érmeit. Mindjárt hármat, köztük a legfényesebbet is!

Hanna a szombathelyi Haladás VSE sakkozója, felkészítő edzője Ruck Tamás FIDE mester, a sakkválogatott játékosaként pedig Zámbó Zoltán FIDE Mester. Zoli a Diósgyőri VTK sakk szakosztály vezetője, játékosa és sikeres edzője, felkészítője Horváth József, nemzetközi nagymester. Köszönjük mindkét egyesületnek, a felkészítő edzőknek, hogy segítik válogatott játékosaink felkészülését. Külön köszönjük Hanna szüleinek az odaadó családi támogatást, ami biztosítja Hanna sikereit mind a sakkban, mind a tanulásban.

Női egyéni verseny: Vilics Hanna I. hely

Férfi egyéni verseny: Zámbó Zoltán III. hely

Páros csapatverseny: Magyarország (Vilics Hanna, Zámbó Zoltán) I. hely

Galéria