{month}
{day}

Lezajlott a FODISZ és az Erasmus+ nemzetközi tréningje

A kölcsönös elfogadás és az emberi különbségek méltánylása okán szervezett nemzetközi tréninget 2022. augusztus 21-28-ig a FODISZ. A fókuszba a sport-, és testnevelés, valamint a parasportélet került. Társfinanszírozó volt az Erasmus+ Inclusive Sports Training for Youth Workers, az EU legnagyobb volumenű angol nyelvű oktatási programja. 

A rendezvénynek a kellemes hangulatú vidéki város, Baja adott helyszínt. A résztvevő fiatalok számát a nemzetközi szervezetek munkatársai, önkéntesei és a téma iránt érzékenyek tették ki, akik közel 14 országból és 16 szervezetből érkeztek.


A magyar parasport kiemelt szerepet kapott a hét folyamán


A hallgatók kezdetben a testnevelés elméleti hátterét, illetve az integrált és inkluzív sportok módszertanát ismerték meg. Továbbá szakértői beszámolókat hallgattak meg a fogyatékkal élő, sportolni vágyók gondozásáról. A szervezők a tudásbázis és a kompetenciák fejlesztését tűzték ki célul. Továbbá ösztönözték a társadalmi felelősségvállalást és érzékenységet a fogyatékkal élőkkel szemben. Közös érdek, hogy a szakemberek minél magasabb minőségben lássák el segítségnyújtó feladataikat. Megfelelő módon, együttérzéssel és szakértelemmel viszonyuljanak a fogyatékkal élő és a mozgássérült személyekhez. Ezáltal maradandó értéket teremtve a társadalmunkban.


Gyakorlati képzésekre is sor került, a látogatók megtanulták a különféle sportágak hagyományos és fogyatékkal élők számára átalakított játékszabályait. Mint például az ülőröplabda, vagy az ülőkosárlabda. Az akadálymentesített sportok népszerűsítése azért is fontos, mert a rendszeres mozgás így a fogyatékkal élők számára elérhetővé válik. Valamint a közösséghez tartozás kiváló platform a tartós kapcsolatok kiépítéséhez, egymás inspirálásához.


Karrierépítési lehetőséget is nyújtott a rendezvény


A jelenlévők Youtpass tanúsítványt kaptak a tábor végén. Ez az európai ifjúsági programoknak egyfajta elismerési eszköze, amely bizonyítványnak is minősül.


Toponári Gábor a FODISZ elnöke és sporttehetségek adtak előadást


A fogyatékkal élő fiatalok támogatása és a kiemelkedő sporttehetségek speciális gondozása kapcsán tartotta meg műhelymunkáját a FODISZ, Toponári Gábor vezénylésével.

Vendégei voltak Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, sportvezető,

Kuglicz-Nagy Kata mozgássérült teniszező, a Vasakarat SC elnöke, valamint Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázónő. Az előadást személyesen a bajai EGYMI épületéből és online közvetítésen keresztül is lehet követni.

A program hozzájárult a szakmai gyakorlatok megújításához, és magasabb szintre emeléséhez, valamint a szervezetek és intézmények fejlődéséhez.