{month}
{day}

Számos tehetséges diák és pedagógus részesült kitüntetésben a FODISZ Tanévnyitó ünnepségén

2022. szeptember 16-án, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) hagyományainak megfelelően idén is megrendezte Tanévnyitó ünnepségét a Magyar Sport Házában, Budapesten. A rendezvény alkalmat teremtett arra, hogy eddigi eredményeinket és jövőbeli terveinket megosszuk vendégeinkkel, a sportszakemberekkel, a fogyatékosságügy képviselőivel, pedagógusokkal, nevelőedzőkkel, diákokkal, kollégáinkkal, együttműködő partnereinkkel, valamint, hogy elismeréseinket, díjainkat átadhassuk azoknak, akik sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásért, és azoknak a diákoknak, nevelőpedagógusoknak, akik igazán eredményesek voltak a 2020/2021-es tanévben. A 36 díjazott diáksportoló között tanulásban, illetve értelmükben akadályozott, látás-, hallás-, mozgássérült és szervátültetett diákok egyaránt szerepeltek.


Az eseményen kerültek átadásra a 2022. évi ARANY, EZÜST, BRONZ fokozatú Fogyatékosok Sportjáért FODISZ Díjak is, azoknak a kiemelkedő sportszakembereknek, pedagógusoknak, akik igazán sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásért az elmúlt években.


A Tanévnyitót Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke nyitotta meg, ezt követően üdvözölte a vendégeket, majd dr. Géczi Mariann, a Sportért Felelős Államtitkárság Főosztályvezetője és Dr. Aáry-Tamás Lajos, Oktatási Jogok Biztosa mondta el köszöntő beszédét.

 

A rendezvény előadó vendége Veréb Tamás volt, aki a Puskás, a musical egyik fantasztikus dalát énekelte el, ezzel remek hangulatot teremtett és csodás előadással ajándékozta meg a vendégeket. 

 

Az előadás után Szabó László, a FODISZ elnöke, valamint Tóth László, a Toti Sport Kft. tulajdonosa aláírták az együttműködési szerződést. 

 

A díjátadás során először a Fogyatékosok Diáksportjáért díjak, BRONZ, EZÜST, ARANY kategória került kiosztásra, majd a diákok és a felkészítő tanárok díjai kerültek kiosztásra, ezek után pedig a nemzetközi versenyeken résztvevő gyerekek kapták meg díjaikat.  

 

Az eseményen díszvendégként, díjátadóként részt vett:

 

Fráter Viktória, a FODISZ mentora, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Általános Iskola igazgatója, Dr. Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke, Kriskó Beáta, a Klebelsberg Központ szakmai tanácsadója, Dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok biztosa és Dunai Antal, a FODISZ mentora. 

 

A díjak átadása után Szabó László, a FODISZ elnöke mondta el évértékelő beszédét és biztatta továbbiakban is helytállásra, lelkiismeretes munkára az egybegyűlteket, elismeréssel szólva az eddig elért kiemelkedő eredményekről. 


A DÍJAZOTTAK:

2022. ÉVI FOGYATÉKOSOK DIÁKSPORTJÁÉRT FODISZ DÍJ ARANY KATEGÓRIA DÍJAZOTTJAI:

 • Kormos László - Gyógypedagógus, edző - Ózdi Csillagfürt EGYMI

 • Kovács Judit - Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetsége elnöke


2022. ÉVI FOGYATÉKOSOK DIÁKSPORTJÁÉRT FODISZ DÍJ EZÜST KATEGÓRIA DÍJAZOTTJAI:

 • Kürthy László - Testnevelő tanár - Szentlőrinci EGYMI

 • Tisza Zoltán - Gyógypedagógus, testnevelő - Kiskőrösi EGYMI


2022. ÉVI FOGYATÉKOSOK DIÁKSPORTJÁÉRT FODISZ DÍJ BRONZ KATEGÓRIA DÍJAZOTTJAI:

 • Pipó Róbert - Pedagógus, testnevelő - Székesfehérvári Arany János EGYMI 

 • Kovácsné Kelemen Valéria - Gyógypedagógus, testnevelő - Oroszlányi Benedek Elek EGYMI


Nemzetközi versenyeken elért sikereikért díjat kaptak:

Név: Kolompár Adrián

Felkészítő tanár: Ruskó Sándor

Indoklás: a 2022. Európai Para Ifjúsági Játékokon való kiváló szereplésért


Név: Szabó Krisztián

Felkészítő tanár: Ruskó Sándor

Indoklás: a 2022. Európai Para Ifjúsági Játékokon való kiváló szereplésért


Név: Kis Ramon

Felkészítő tanár: Kormos László

Intézmény: Csillagfürt' EGYMI

Indoklás: a 2022. Európai Para Ifjúsági Játékokon, súlylökésben elért 1.helyért


Név: Pente Kevin

Felkészítő tanár: 

Intézmény: Vajda Márta EGYMI

Indoklás: a 2022. Európai Para Ifjúsági Játékokon, távolugrásban elért 1., valamint 400 méter síkfutásban elért, 2. helyezéséért kiváló időeredménnyel 


Név: Grünfelder Bence

Intézmény: Bereczki Máté Szakközépiskola

Indoklás: látássérült úszó, a paralimpiai úszóválogatott keret tagja, a 2022. Európai Para Ifjúsági Játékokon, 100 méter pillangó elért 3. helyezéséért


Név: Vilics Hanna

Intézmény: Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Indoklás: a franciaországi női, felnőtt sakk világbajnokságon 5. helyezettként végzett, valamint 2022.  Vak És Látássérült Sakkozók Részére Szervezett Csapat Világbajnokságon, a válogatott tagjaként elért 5. helyezésért


A 2022. évben díjazott DIÁKOK és FELKÉSZÍTŐ tanárok névsora:


Név: Barna Emese

Felkészítő tanár: Ablonczy-Domokos Eszter

Intézmény: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona

Indoklás: Példamutató hozzáállás, szorgalom


Név: Hollós Botond

Felkészítő tanár: Páni Róbert

Intézmény: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona

Indoklás: Példamutató hozzáállás, csörgőlabda MBI ezüst érem


Név: Bódi Ákos

Felkészítő tanár: Petneházy Emőke

Intézmény: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona

Indoklás: Példamutató hozzáállás, szorgalom


Név: Holecz Attila

Felkészítő tanár: Kovácsné F.Beáta

Intézmény: Gyengénlátók Ált. Isk. EGYMI és Kollégiuma

Indoklás: atlétika sportban nyújtott teljesítményéért


Név: Mosonyi Dóra

Felkészítő tanár: Kovácsné F. Beáta

Intézmény: Gyengénlátók Ált. Isk. EGYMI és Kollégiuma

Indoklás: úszás


Név: Dági Balázs

Felkészítő tanár: Henye Rita

Intézmény: Gyengénlátók Ált. Isk. EGYMI és Kollégiuma

Indoklás: csörgőlabda


Név: Bán Dia Vanda

Felkészítő tanár: Benkő Klára Mónika / Domokos Zsolt

Intézmény: Semmelweis Egyetem Pető András kar

Indoklás: 2022 júliusi Koppenhágai FrameRunning világversenyen 100, 400 méteren aranyérmet szerzett. 800 méteren ezüstérmet.


Név: Boczián Fanni

Felkészítő tanár: Nagyné Kijátz Edina / Makk Ádám

Intézmény: Semmelweis Egyetem Pető András kar

Indoklás: 2022. Diákolimpia sulivívás I. helyezés, Lengyelország kerekesszékes vívó edzőtábor


Név: Soós Bence

Felkészítő tanár: Nagyné Kijátz Edina / Makk Ádám

Intézmény: Semmelweis Egyetem Pető András kar

Indoklás: 2022. Diákolimpia sulivívás II. helyezés, Lengyelország kerekesszékes vívó edzőtábor


Név: Hencs Bence

Felkészítő tanár: Szűcs István

Intézmény: Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, EGYMI 

Indoklás: 2019 óta tagja a Mozgásjavító Diáksport Egyesületnek. Már első alkalommal látható volt tehetsége az úszásban. Lelkiismeretesen, szorgalmasan lejárt az edzésekre. Állóképessége és technikája a négy úszásnemben rohamosan fejlődött. Érintettsége alapján pont határeset a mozgáskorlátozott és az ép sportolók között. Az egyesület és edzője, Szűcs István, kérésére, az MPB és a Magyar Úszó Szövetség támogatásával létrejött a "10+" kategória, így kinyíltak a kapuk Bence pályafutása előtt. Idén Hódmezővásárhelyen, az első úszó OB-n 4 számban indult: 50 méteren,100 méteren, 400 méter gyorson és 100 méter háton. Három első, és egy második helyezéssel mutatkozott be! Egy hétre rá, már Hajdúszoboszlón javíthatott addig elért legjobb időeredményein. Sikerült is, hiszen két aranyéremmel, 50 méter és 100 méter gyorsban, gazdagította gyűjteményét.


Név: Licsicsányi Boglárka Csenge

Felkészítő tanár: Pruzsina István

Intézmény: Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, EGYMI

Indoklás: Csenge régóta kacérkodott azzal a gondolattal, hogy komolyabban megismerkedik a kajak-kenu sporttal. Az elmúlt tanévben jött el az a pillanat, amikor a lehetőségek is adottá váltak erre. Családi egyetértéssel kollégiumot váltott, hogy szabadabban oszthassa be idejét, és Pruzsina István segítségével megkezdte az edzéseket. Az eleinte csak konditermi edzésekből álló felkészülési szakasz sem vette el a kedvét. Voltak napok amikor két edzést is teljesített, vállalva ezzel az iskolai tanulmányok pótlását. Kitartása eljuttatta odáig, hogy hajóba ülve vízre szállhatott. Egyre ügyesebben és bátrabban mozgott a vizen a hajóval, egyre stabilabb technikával kenuzott. A nyár egy részét sem pihenéssel, hanem edzéssel töltötte, hogy augusztusban indulhasson a Magyar Bajnokságon. A sok munka meghozta gyümölcsét. Nem egészen egy év munkával a háta mögött, Magyar Bajnoki 2. helyezést szerzett, női VL3 kategóriában 200 méteren. Edzője, Pruzsina István, szerint szorgalmas, ügyes, tehetséges sportoló. Még nagyon az út elején jár, sok munka van még hátra, de minden adott ahhoz, hogy nemzetközileg is eredményes legyen.


Név: Papp Dávid Zsolt

Felkészítő tanár: Tapa Gergely

Intézmény: Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, EGYMI

Indoklás: 8 évvel ezelőtt azzal a nem titkolt szándékkal indítottuk útnak a kosárlabda szakkört a Mozgásjavítóban, hogy megismertessük a tanulóinkat egy olyan szabadidős tevékenységgel, melyet bárki játszhat, aki lejön a tornaterembe, beleül egy kerekesszékbe és kezébe veszi a labdát. Nagyon kevesen vannak, akik végig kitartottak a 8 év alatt. Egyikük Papp Dávid, aki már a kezdetektől nagy lelkesedéssel vetette bele magát a közös játékokba. A hőskorban még mindenki a saját, utcai használatra kapott kerekesszékét használta a szülők és a pedagógusok nagy megrökönyödésére. Mondanom sem kell, Dávid sem kímélte magát és eszközét sem, de szerencsére nem tört csont, nem görbült váz. Az évek alatt többnyire adományokból aztán lassan összegyűjtöttünk egy csokornyi kerekesszéket, amik ma már bárki számára elérhetők, akik játszani szeretnének. Az egyik nagylelkű felajánló Dávid volt, aki kinőtt kerekesszékét az intézményre hagyományozta. De Dávid nem csak eszközökkel támogatta a kosárlabda szakkört, hanem az évek alatt megszerezett tudását idővel mentorként is kamatoztatta. Az utóbbi években gyakorlatilag segédedzővé avanzsálva terelgeti a legfiatalabb kosaras nemzedéket. Nagyon jó érzékkel tanítja a kezdőket, támogatja társait. Dávid számtalan érzékenyítésen vett részt az évek során, amikor az intézményünk iránt érdeklődőknek a kosárlabdán keresztül engedtünk bepillantást életünkbe. Igazi csapatjátékosként, alázattal, de határozottan képviselte a mozgáskorlátozott fiatalok érdekeit. A kerekesszékes kosárlabda szakkör tagjai büszkék rá, hogy Papp Dávidot a soraikban tudhatják és remélik, hogy mozgásjavítós pályafutása során mindvégig kitart majd a szakkör mellett. A szakkör tagjainak nevében: Tapa Gergely


Név: Tilinkó Kincső

Felkészítő tanár: Halasiné Csongor Barbara

Intézmény: Klúg Péter EGYMI


Név: Rác-Kevi Orsolya

Felkészítő tanár: Halasiné Csongor Barbara

Intézmény: Klúg Péter EGYMI


Név: Kerekes Máté

Felkészítő tanár: Mácsik Miklós

Intézmény: Cházár András Egymi

Indoklás: Országos Diákolimpia 5x 1.helyezés, RP. Világbajnokság 3x 5.helyezés


Név: Mezei Anasztázia

Felkészítő tanár: Sigér Sándor

Intézmény: Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Indoklás: Kétszeres diákolimpiai bajnok 400 méteren és ugyanebben a számban megnyerte a szekszárdi tehetségkutató versenyt. 


Név: Boróczki Gergő

Felkészítő tanár: Molnárfi Tamás

Intézmény: Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

Indoklás: Országos atlétika versenyen 6. helyezett, FOVESZ versenyen is


Név: Vidics Arabella Mira

Felkészítő tanár: Illés-Horváth Csilla

Intézmény neve: Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI Győr

Indoklás: Mira már hosszú évek óta sikeres atlétika versenyző. Fő versenyszáma a 100 méteres síkfutás. De hosszú távon is remekül teljesít. Versenyzői tapasztalata és céltudatossága példa a többi sérült versenyző számára is. Minden sportrendezvényen aktív résztvevő! Az elmúlt tanévben elért eredményei kimagaslóak országos szinten: 

 • Megyei Atlétika Bajnokság: 100 méter: 1. helyezés, kislabdahajítás: 2. helyezés 

 • Regionális Atlétika Bajnokság: 100 méter: 1. helyezés

 • Országos Atlétika Bajnokság: 100 méter: 1. helyezés

 • Sopron Nyúlcipő Erdei Futóbajnokság 1. helyezés

 • Országos Mezei Futóverseny : 3. helyezés

 • Streetball megyei bajnokságon csapattag.

 • Országos Atlétika Tehetségkutató Bajnokság : 100 méteren ismétlődött az őszi győzelem újra, csak most nagy nagy fölénnyel!


Név: Bognár Kevin

Felkészítő tanár: Illés-Horváth Csilla

Intézmény neve: Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI Győr

Indoklás: Az elmúlt tanév sportsikerei láthatóan pozitív jellem formáló hatással voltak Kevinre. A svédváltó befutója, fantasztikus sprintjének köszönhető a csapat ezüst érme!

 • Megyei Atlétika Bajnokság: 100 méter: 1. helyezés, távolugrás 1. helyezés

 • Megyei Labdarúgó Bajnokságon csapatunk sikeres játékosa.

 • Regionális Atlétika Bajnokság: 400 méteres síkfutás 1. helyezés

 • Országos Atlétika Bajnokság: 400 méter 3. helyezés

 • STREETBALL Megyei Diákolimpia Bajnokság : csapat tag.

 • Megyei Labdarúgó Diákolimpia: aranyérmes csapat tag.

 • Országos Atlétika Tehetségkutató Bajnokság : 400 méter hatalmas előnnyel 1. helyezés!


Név: Horváth Márk

Felkészítő tanár: Lipcsik László

Intézmény neve: Pécsi Éltes EGYMI

Indoklás: 

 • Zsinórlabda országos 1.helyezés, 

 • Mezei futás országos 1.helyezés, 

 • megyei 1.helyezés


Név: Orsós Natália

Felkészítő tanár: Vass Lívia

Intézmény neve: Komlói Egymi

Indoklás: Mezei futás OB I. helyezett


Név: Kiss Ramón

Felkészítő tanár: Kormos László

Intézmény neve: Csillagfürt' EGYMI

Indoklás: 

 • FODISZ Diákolimpia Megyei Atlétikai Bajnokság, Súlylökés: 1.helyezés

 • FODISZ Diákolimpia Országos Atlétikai Bajnokság, Súlylökés: 1.helyezés

 • European Para Youth Games 2022, Pajulahti, U17 korosztály, Súlylökés: 1.helyezés; 

 • FODISZ Diákolimpia Országos Kispályás Futball Torna: 3.helyezés


Név: Kis Milán

Felkészítő tanár: Csubákné Gabóczi Erika

Intézmény neve: Pécsvárady Botond EGYMI Sárospatak

Indoklás: 

 • FODISZ B.-A.-Z. Megyei Atlétika Diákolimpia (4.korcsoport Magasugrás) MEGYEI 1. helyezés

 • FODISZ B.-A.-Z. Megyei Atlétika Diákolimpia (4.korcsoport 100 méter síkfutás) MEGYEI 2. helyezés

 • FODISZ B.-A.-Z. Megyei Atlétika Diákolimpia (4.korcsoport távolugrás) MEGYEI 2. helyezés

 • FODISZ Zsinórlabda Diákolimpia Megyei Döntő MEGYEI I. helyezés

 • FODISZ Regionális Atlétika Diákolimpia (4. korcsoport Magasugrás) REGIONÁLIS 2. helyezés

 • FODISZ Zsinórlabda Országos Diákolimpia Döntő ORSZÁGOS 2.helyezés

 • FODISZ FOVESZ Atlétikai Tehetségkutató Országos Verseny (4. korcsoport súlylökés) ORSZÁGOS 1. helyezés


Név: Antal Valentína 

Felkészítő tanár: Zupkó Viktória

Intézmény neve: Nyírbátori Éltes Mátyás Ált. Iskola, Szakiskola Készségfejlesztő Isk.És Koll.

Indoklás: Zsinórlabda és kapkodd a lábad Országos Bajnok csapat aktív tagja


Név: Varga Roland

Felkészítő tanár: Severnyák Gábor

Intézmény neve: Nyírbátori Éltes Mátyás Ált. Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Koll.

Indoklás: Jó sportolóhoz méltó magatartást tanúsít a tanórákon testnevelés órákon. Többnyire egyéni számokat kedveli, asztalitenisz, atlétika.


Név: Horváth Eszter Melinda

Felkészítő tanár: Takács Károly

Intézmény neve: Móricz Zsigmond EGYMI Lenti

Indoklás: Országos Diákolimpia 1. helyezés, asztalitenisz sportágban, IV. korcsoport


Név: Horváth Natália

Felkészítő tanár: Takács Károly

Intézmény neve: Móricz Zsigmond EGYMI Lenti

Indoklás: Országos Diákolimpia 1. helyezés, asztalitenisz sportágban, III. korcsoportban


Név: Gutman Zoé

Felkészítő tanár: Tisza Zoltán

Intézmény neve: Kiskőrösi EGYMI

Indoklás: Kiemelkedő sportteljesítmény. 

 • Fodisz Országos Mezei futóverseny 1. helyezés


Név: Hirsch Enikő

Felkészítő tanár: Bányásziné Lukács Margit

Intézmény neve: Kiskőrösi EGYMI

Indoklás: 

 • Mezei futás OB, 300 méteren: ezüst érem

 • 2021 Országos Tehetségkutató Atlétika Bajnokság 200 és 400 méteren országos bajnok


Név: Hógenádler Béla

Felkészítő tanár: Hegedűs Sándor

Intézmény neve: Szekszárdi EGYMI Berkes János Általános Iskolája, Készségfejlesztő Iskolája

Indoklás: A versenyekre szorgalmasan, kitartóan és céltudatosan készül. Eredményei mögött jó adottságai és nagy akaratereje rejlik. Kis termetét hatalmas szív repíti.

 • Országos mezei futóbajnokság 13. helyezés

 • Országos Atlétikai Bajnokság 400 méteren 2.helyezés 


Név: Viszti Virág Fanni

Felkészítő tanár: Borbás László

Intézmény neve: Szekszárdi  Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Indoklás: Virág a házi versenyeken jól teljesít, lelkes, szeret sportolni. Hozzáállásával példát mutat iskolatársainak és a fiúk között is megállja a helyét. Részt vett az Országos Zsinórlabda, és Mezei futó versenyen, ahol jó eredményt ért el. 

 • Atlétika Országos Bajnokság Szekszárd 200 méteren 3.helyezés


Név: Sánta Tamás

Felkészítő tanár: Cziráki Júlia/ György Zsolt

Intézmény neve: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Nagybajomi Tagintézménye

Indoklás: 

 • "Kapkodd a lábad" Országos Diákolimpiai Döntő 4. helyezés

 • Országos Mezei Futó Diákolimpiai döntő 5. helyezés


Név: Orsós Renáta

Felkészítő tanár: Cziráki Júlia/ György Zsolt

Intézmény neve: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Nagybajomi Tagintézménye

Indoklás: 

 • "Kapkodd a lábad" Országos Diákolimpiai Döntő 4. helyezés

 • Országos Mezei Futó Diákolimpiai döntő 4. helyezés


Név: Farkas Virginia

Felkészítő tanár: Kovácsné Kelemen Valéria

Intézmény neve: Benedek Elek EGYMI - Oroszlány

Indoklás: 

 • Országos Atlétika TANAK Diákolimpia Döntő: 

  • 1 helyezés 200 méter síkfutás 

  • 1 helyezés svédváltó, 

  • 2. helyezés távolugrás, 

  • 3. helyezés 100 m síkfutás 

 • Országos Mezei Futó TANAK Diákolimpia 1 helyezés, 

 • Budapesti Fedettpályás Atlétika Verseny 4 aranyérem

  • 800 méter

  • 400 méter 

  • 200 méter

  • Távolugrás


Név: Kecskeméti Dominik

Felkészítő tanár: Horváth Enikő

Intézmény neve: Új Út Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium EGYMI, Tata

Indoklás: 

 • Országos Terematlétika TANAK Diákolimpia: összetett bajnok, 

 • Országos Kapkodd a lábad TANAK Diákolimpia: 1. helyezés csapattag, 

 • Országos Mezei Futó TANAK Diákolimpia: 1.helyezés


Minden díjazottnak szívből gratulálunk az elismeréshez!


Fotó: Popovics Ádám

Galéria